Belarus inklämd mellan imperialistiska motsättningar

Är demonstrationerna i Vitryssland ytterligare en blomsterrevolution

Categories :
Etiketter: , , ,

Är demonstrationerna i Vitryssland ytterligare en blomsterrevolution, vars ”revolutioner” bara har förstärkt kapitalets diktatur. I Vitryssland tycks den så kallade oppositionens främsta mål vara att överlämna de statliga företagen till privata intressenter. 80 procent av industrin i Vitryssland är statligt ägd, vilket retar liberaler och kapitalister i alla länder. Den ”spontana” och väl orkestrerade rörelsen i Vitryssland är en del av imperialismens kampmetoder. För den ”spontana” kampen mobiliserar man anarkister, syndikalister och reformistiska fackföreningar i hela världen. LO-tidningen Arbetet tycker det är fel att förbjuda politiska strejker i Vitryssland. Ett beslut om förbud mot politiska strejker var en viktig komponent när LO tillsammans med arbetsköparna stödde en lagstiftning som skulle begränsa arbetarklassens strejkrätt. Det som är fel i Vitryssland är rätt i Sverige enligt den samlade reaktionen.

Vi fortsätter med att diskutera kring de förestående förhandlingarna, dels om LAS men också avtalsrörelsen där förhandlingarna skall starta den 1 oktober. Där vi hör det vanliga gnället från arbetsköparna som med stöd av coronapandemin och statliga subventioner vill öka sina profiter.

Och enligt dessa måste ”pandemins hjältar” hålla tillbaka sina lönekrav, dvs. Kommunals medlemmar och sjukvårdsanställda, profiterna för exportindustrin är det viktigaste.

Ring till studion, fredagar 18–19.00 telefon 040 43 70 70 om du vill fråga eller diskutera politik.

Mer om kommunisternas politik på skp.se och på Riktpunkt.nu

Glöm inte Kampfonden PG: 421 53 84-1 eller BG: 636-7080. Eller Swisha till nummer 123 557 00 15