Nödvändigheten av ”Proletariatets diktatur”


Categories :

Denna diktatur, ”Proletariatets diktatur”, präglar endast det övergångsstadium där alla klasser avskaffas och det klasslösa samhället skapas. Klasserna är en produkt av det rådande produktionssystemet, det rådande ekonomiska systemet det nuvarande är det kapitalistiska. Marx hävdar helt riktigt att klassernas existens endast hänger samman med vissa historiska faser i produktionsutvecklingen, och att klasskampen nödvändigt måste leda fram till en proletariatets diktatur.  Borgarklassen som förnekar såväl klasskampens som själva klassernas existens, visar bara att de trots allt sitt humanitära svammel betraktar det borgerliga samhällets förhållanden som tecken på ett idealtillstånd. Marx skrev om dessa, ”Dessa tölpar fungerar som lakejer åt bourgeoisien, och deras kryperi blir så mycket mera motbjudande eftersom de ofta inte ens har ett hum om det borgerliga systemets tillfälliga nödvändighet.”

Arbetarrevolutionen härmar inte de borgerliga revolutionerna, både till innehåll och till form skiljer den sig från de borgerliga revolutionerna. Men arbetarrevolutionen är tvingad att handla, inte med mindre utan med större beslutsamhet än den borgerliga revolutionen. För arbetarrevolutionen utgör en tiofalt djupare omvälvning än alla borgerliga revolutioner. De borgerliga revolutionerna bytte ut en form av privategendom mot en annan – den proletära revolutionen avskaffar privategendomen, och framkallar ett tio gånger häftigare motstånd.

Den Proletära diktaturen är att organisera staten efter majoritetens klassintresse.

Vi fortsätter med att diskutera förutsättningarna för att bygga socialismen i Sverige, den enda möjligheten att upprätta ett samhälle som bygger på verklig jämlikhet, frihet och demokrati.

Läs mer om kommunisternas politik på SKP.se eller på Riktpunkt.

Glöm inte Kampfonden PG: 421 53 84-1 eller BG: 636-7080. Eller Swisha till nummer 123 557 00 15