Yttrandefriheten begränsas i Sverige

Categories :
Etiketter: ,

Återigen planeras det att lägga fram flera lagar som begränsar yttrandefriheten i Sverige. Det som gäller är lagen om ”återkallelse av sändningstillstånd med hänsyn till Sveriges säkerhet” samt kriminaliserande av deltagande av i terrororganisation. Båda lagar läggs fram utan några tydliga rekvisit som ska uppfyllas vilket gör dem till gummiparagrafer som kan drabba vem som helst. I Sverige har det inte varit straffbart att enbart stödja en organisation som är terrorklassad utan person i sig själv måste begå en brottslig handling som är straffbar men det kommer att ändras. Kritiker lyfter fram att sådana lagar gör att demonstrationer, flaggviftande, seminarier och så vidare kan klassas som terrorbrott i framtiden.
När det gäller sändningstillståndet är situationen liknande. Det handlar inte om att man har begått ett brott utan det finns en viss sannolikhet att Sveriges säkerhet skadats. Denna lag som man planerar att ta fram är inget annat än en fortsättning på den lag antogs nyligen, spionerilagen som förbjuder journalister att skriva om saker som kan skada Sveriges förhållanden med andra stater och mellanstatliga organisationer. Samtidigt som det sker har en grundlagskommitté samlats som tycker att man ska göra det svårare att ändra grundlagen. Det gäller uppenbarligen inte yttrandefriheten.

I Frankrike rasar kampen kring pensioner

I Frankrike rasar kampen kring pensioner där över en miljon människor har deltagit i gårdagens demonstrationer. I vårt grannland Finland så säger facken nej till skambud och lönesänkningar och det senaste förbundet som ratar kapitalet bud på 6,6 procent är det finska industriförbundet. De har sneglat på Tyskland som uppnådde 8,5 procent och en skattefri engångssumma på ca 34 000 kr, något som de anser att man allra minst ska kunna uppnå.
Samtidigt har en rapport från LO släpps som visar på att förbunden har tappat ca 45 000 medlemmar på två år. Man kan undra varför.
Åsa-Pia Järliden Bergström, ekonom, skatteexpert på Vänsterpartiet och tidigare LO-ekonom ställer sig frågande om det finns en nationalekonomi för vänstern i tidningen Dagens arena. Bergström svarar på frågan jakande även om hon efterlyser en debatt och hennes svar är föga förvånande keynesianism. Men är det svaret på kapitalets kris eller är det en illusion?

Mer om kommunisternas politik på skp.se och på Riktpunkt.nu
Stöd Radio Kommunist PG: 421 53 84-1 eller BG: 636-7080. Eller Swisha till nummer 123 557 00 15
Lyssna och gilla oss via Facebook