Lönekampen i fortsätter

Categories :

I Storbritannien där arbetarklassen strejkar för att få högre löneökningar har den konservativa regeringen tillsammans med ledarskapet hos socialdemokraterna gjort allt för att stävja denna kamp. Men det har inte varit tillräckligt. Nu har regeringen antagit en antifacklig lag som innebär att de anställda kan tvingas till att bli svartfötter genom att den så kallade systemkritiska sektor har rätt att kalla in strejkande arbetare.
I Sverige har Kommunal anslutit sig till lönesänkningsbudet som LO lagt fram som förslag, ett bud som ligger på ca 4,4 procent. Transport vägrar att erkänna detta bud utan kräver istället ett lönesänkningsbud på ca 5,5 procent. Transports ordförande Tommy Wreeth hänvisar till våra grannar i Tyskland. Men är det verkligen så att de fick 5,5 procent och i så fall vad var läget när de förhandlade sig till ett sådant bud?
Det verkar som el-stödet tillslut är färdigt och ska nu utbetalas. Men samtidigt ska hur mycket som ska gå till vem mörkas trots att det är offentliga pengar som ska betalas ut. Kritik riktas nu mot regeringen eftersom det hemlighålls kan man inte studera effektiviteten i stödet men framför allt blir svårt att se hur mycket pengar som Sveriges borgarklass får för uppvärmning av pool och annat smått och gott. Regeringen hänvisar till den personliga integriteten men hur går det ihop med alla övervakningslagarna och den nya lagen om att myndigheter ska få samköra register.
I Peru rasar kampen på gator och torg. Vad handlar det om och vad säger kommunisterna om den avsatte Pedro Castillo? Lyssna på Jan och Victor för att få reda vad som är de korrekta kampparrollerna!

Mer om kommunisternas politik på skp.se och på Riktpunkt.nu
Stöd Radio Kommunist PG: 421 53 84-1 eller BG: 636-7080. Eller Swisha till nummer 123 557 00 15
Lyssna och gilla oss via Facebook