Första maj 2023

1 maj 2023 SKP

Categories :

Första maj är arbetarklassens internationella kampdag. Det är då arbetare över hela världen samlas för att främja och påminnas om sina intressen.  Den tillkom 1890 i kampen för åtta timmars arbetsdag och till åminnelse av Haymarketmassakern 1886. I flera länder är dagen mer eller mindre förbjuden. Och i Sverige har borgligheten då och då gjort försök att ta bort den som en helgdag. Men dagen är här för att stanna. Dagen belyser kapitalets orättvisor där en ny värld är en nödvändighet. Dagen kommer ständigt vara aktuell så länge kapitalismen består.

På många sätt blir dagen mer och mer aktuell med tanke på hur de reformistiska partierna agerar. Klassamarbetet blir mer och mer avslöjat och gagnar enbart kapitalet. För hur ska man annars tolka de senaste årens attacker på arbetarrörelsen och framför allt årets avtalsrörelse?

Vad är lösningen på detta dillemma?

Att arbetarklassen tar kontroll över sina organisationer. Bryter med klassamarbetsideologin och omvandlar dem till kamporganisationer som inte låter sig köras över.  Är det så att vi börjar se ett embryoförsök till det genom den senaste lokförarstrejken. Där arbetarna hamnade i konflikt med de som påstår stå på deras sida, det vill säga sossarna.

Dessa socialdemokrater är nu så förruttnade att inte nog med att de öppet går imperialismens ärenden, vilket vi kan se i NATO-frågan. De kan inget annat än kräva lägre bolån för ungdomar som vill flytta hemifrån. Vi kommunister säger istället att ta pengarna från krigsmaskineriet och bygg bra och billiga bostäder.

Men på första maj kommer de säkert att hålla brandtal om giriga kapitalister för att prata är det enda de kan göra. Vi kommunister uppmanar istället till kamp för fred, arbete och socialismens rättvisa.

Mer om kommunisternas politik på skp.se och på Riktpunkt.nu
Stöd Radio Kommunist PG: 421 53 84-1 eller BG: 636-7080. Eller Swisha till nummer 123 557 00 15
Lyssna och gilla oss via Facebook