Första maj fortfarande en viktig kampdag

Categories :

Första maj, arbetarklassens internationella kampdag, har genomförts med varierande uppslutning. Ulf Bjereld, S-märkt statsvetare vid Göteborgs universitet menar att intresset har svalnat och blivit mindre relevant. Han anser att det beror bland annat på att partierna överhuvudtaget har blivit mindre relevanta idag för de politiskt engagerade medborgarna än de var tidigare. Partierna har halverat sina medlemsantal på två decennier.

Ett sådant resonemang kan endast komma från en socialdemokratisk religiös apologet som letar efter ursäkter. För hur ska man annars tolka hans syn som går ut på att koppla den minskande uppslutningen till sossarna tåg med dagens relevans? Tvärtemot vad han påstår kan vi se ett ökat deltagande internationellt. Överallt där arbetarklassen bryter mer och mer med den socialdemokratiska socialpacifismen ser vi större deltagande. Till och med i USA som normalt firar dagen på hösten har man börjat fira den traditionsenligt. Istället för ursäkter kanske Bjereld ställa sig frågan att det kanske är så att arbetarklassen inte köper klassförräderiet.

Klassförräderi är det rätta ordet

Och klassförräderi är det rätta ordet. Arbetarklassen skulle hålla igen för att rädda jobben men sossarna svek tågpersonalen i Stockholm och nu kan vi se ytterligare resultat när Volvo varslar 1300 personer trots höga vinster. Anledningen? Den så kallade internationella konkurrensen. Så går det när lyssnar på klassförrädarna.

Spionerilagen är nu ett faktum

Det som varnades för gällande spionerilagen är nu ett faktum. SVT stoppade en publicering som ansågs vara av allmänintresse eftersom det fanns risk för att man skulle begå ett allvarligt brott. Samtidigt som detta skedde kan vi se fram emot en större politisk styrning av universiteten genom att staten har beslutat att förkorta universitetsstyrelsernas mandatperiod från 36 månader till 17 månader och att man vill se över utnämningarna och få in personer mer säkerhetspolitisk kompetens, något har väckt stark kritik från politiker, professorer och rektorer. Allt som vi kritiserar andra länder för gör vi uppenbarligen dubbelt så bra.

Första maj är inte den enda internationella kampdag som finns. På många vis är firandet av 9 maj också en sådan. Det är dagen som markerar segern över fascismen i Europa 1945. En dag som sticker borgarna i ögonen eftersom indirekt firar man det sovjet eftersom landet drog det tyngsta lasset. Det är därför man i decennier har gjort allt för att förringa dagen och helst vill man att folk ska glömma bort den. Men kommunisterna runt om i världen kommer aldrig att glömma bort de insatser som gjordes av sovjet och kommunisterna, som för övrigt var drivande i motståndskampen i de underjordiska cellerna.

Mer om kommunisternas politik på skp.se och på Riktpunkt.nu
Stöd Radio Kommunist PG: 421 53 84-1 eller BG: 636-7080. Eller Swisha till nummer 123 557 00 15
Lyssna och gilla oss via Facebook