Segerdagen den 9:e maj

Categories :
Etiketter: , ,

För 78 år sedan kapitulerade det nazistiska Tyskland inför det socialistiska Sovjetunionen. Socialismens seger över kapitalismens mest brutala uttryck var ett faktum. Liksom tidigare år hedrar vi alla de miljoner som föll för att göra detta till verklighet, som blev martyrer i den anti-fascistiska kampen.

Segern över nazismen är en milstolpe i folkens och socialismens historia. Trots den ofattbara förstörelsen, skövlandet av hela länder och mordet på hela folk kunde folken i slutändan segra och visa att inte ens kapitalismens i sin mest hänsynslösa och brutala form kan mäta sig mot folkens beslutsamhet och vilja.

Under den borgerliga demokratin hittar kapitalismen sitt huvudsakliga sociala stöd i den reformistiska rörelsen, som oavsett de individuella viljorna inom rörelsen passiviserar det arbetande folket och håller dem kvar inom ramen för kapitalismen.

Fascismen är ett alternativ för kapitalet

På så sätt garanteras kapitalismen under sin demokratiska skepnad ett socialt stöd: reformismen garanterar kapitalismen det arbetande folkets sociala stöd. Så länge reformismen kan garantera kapitalismen detta är inte den fascistiska diktaturen och den våldsamma repressionen aktuell, utan först när detta börjar vackla och hotar att rämna är fascismen ett reellt alternativ för kapitalet.

Den fascistiska rörelsen garanterar den fortsatta stegringen av utsugningen, och där reformismen med fagra löften garanterade den sociala freden gör fascismen det med det nakna klassvåldet.

Reformismen och fascismen är därför två sidor av samma mynt. I olika skeden och olika situationer arbetar de för att garantera den sociala freden och därmed också den fortsatta stegringen av utsugningen och kapitalismens bestående.

Därför kan kampen mot fascismen aldrig vara separat från kampen för socialismen.

Mer om kommunisternas politik på skp.se och på Riktpunkt.nu
Stöd Radio Kommunist PG: 421 53 84-1 eller BG: 636-7080. Eller Swisha till nummer 123 557 00 15
Lyssna och gilla oss via Facebook