Kriget i Ukraina

Inga vapen till Ukraina

Categories :
Etiketter: , ,

Allt från de mest positiva budskap om att Ukraina kommer att vinna kriget på några veckor till de mest nattsvarta som påstår att när Putin krossar Ukraina står resten av världen på tur. Putin beskrivs som en galning, en rabiessmittad hund som måste sänkas en gång för alla så vi kan alla leva i fred och välmåga. Han är ondskan personifierad.

Imperialistisk propaganda

Sådana här barnsliga beskrivningar matas vi med varje dag genom TV, internet och tidningar av olika slag. Verkligheten är däremot en smula annorlunda. Om det vore så att vi skulle gå in i värld av fred utan Putin hur förklarar vi då alla de krig som väst varit inblandade i de senaste 30 åren och vad har Ryssland med Israel – Palestina konflikten att göra?

Kriget handlar om marknader

Kriget, liksom de flesta krig, handlar inte om Putin utan om marknader. Ryssland har sedan början av 2000-talet accelerat sin kapitalexport till olika platser runt om i världen. Samtidigt har nya spelare dykt upp som ser Ryssland och Kina som bättre ekonomiska partners än USA och EU. Det betyder att de gamla imperialistiska makthavarna är nu på tillbakagång. För varje marknadsandel man förlorar flyttar rivalerna sina positioner framåt. Kriget har därmed två syften från den västliga imperialismen, att slå sönder Rysslands millitära förmåga och att återta förlorade marknadsandelar.

Ett proxy-krig

Det är därför kriget beskriv som ett proxy-krig, något som gång på gång bekräftas av USA. Till sin hjälp använder man sig av sanktioner men det är en politik som inte har gett något positivt resultat snarare är det tvärtom. Det är de länder som infört dem som lidit störst skada.

Maila oss på radio@kommunist.se
Mer om kommunisternas politik på skp.se och på Riktpunkt.nu
Stöd Radio Kommunist PG: 421 53 84-1 eller BG: 636-7080. Eller Swisha till nummer 123 557 00 15
Lyssna och gilla oss via Facebook