Valet är över – Nu börjar kampen


Categories :

Valet är över och det som i folkmun kallas det blå/bruna blocket segrade med två mandats övervikt och blir förmodligen de som får uppdraget att bilda regering, när Riksdagens öppnar den 27 september. Då skall man också välja talman vilket är den som ger partierna uppdraget att bilda regering, än så länge är det bara spekulationer om den kommande regeringen.

Vem blir statsminister?

Den nuvarande statsministern Magdalena Andersson har avgått, men kommer att få leda en expeditions ministär framtill en ny statsminister och regeringsbildare valts. Och att det kan ta tid vet vi sedan valet 2018. Men redan nu spekuleras det, och förmodligen också förhandlas, om hur den kommande regeringen skall se ut och vilka som skall ingå.

Magdalena söker partner

Socialdemokraten Magdalena Andersson är bekymrad av att behöva lämna regeringen och har redan framfört inviter till moderaterna om att socialdemokratin är beredda att ta ”samhällsansvar” om de blå/bruna skulle vara allt för splittrade för att kunna bilda regering. Ett tänkbart alternativ för socialdemokratin är tydligen att bilda regering med Moderaterna. Och om man läser vad en del oppositionella inom socialdemokratin anspelar på skulle förmodligen inte dessa vara främmande för en regeringsbildning med SD.

Samstämmiga partier

Men oavsett vilken regering vi får kan vi vara säkra på att politiken blir den samma med små variationer, vallöftena kommer man att lägga i malpåse för att dammas av till nästa val 2026 om det inte skulle bli nyval innan dess. Men risken är inte stor om man ser på den samstämmighet som råder mellan riksdagspartierna.

Militär upprustning – Social nedrustning

Det blir fortsatta satsningar på militär, vapenindustrin, monopolföretagen, polis, jakt på flyktingar och migranter. Dessutom fortsätter man att måla ut flyktingar och migranter som kriminella istället för att angripa orsakerna till kriminalitet.

Vidare skall man angripa ”bidragsberoendet” hos sjuka och arbetslösa, men inte hos företag och riksdagsmän.

De kommer också att fortsätta privatisera välfärdssektorn, skola vård och omsorg under slagord som ”valfrihet”.

Så de som trott på deras vallöften kan känna sig lurade.

Maila oss på radio@kommunist.se
Mer om kommunisternas politik på skp.se och på Riktpunkt.nu
Stöd Radio Kommunist PG: 421 53 84-1 eller BG: 636-7080. Eller Swisha till nummer 123 557 00 15
Lyssna och gilla oss via Facebook