Oktoberrevolutionen, miljökamp och kapitalismens kris

USA valet avgjort - kapitalet vann

Categories :

Oktoberrevolutionen genomfördes för 103 år sedan, den 7 november 1917. En revolution som gav arbetarklassen makten och värd att minnas, och dra lärdom av.

Greta Thunberg skall vara chefredaktör under en dag på Dagens Nyheter, det upprör en del av borgarnas apologeter som anser att det strider mot yttrandefriheten att ge en aktivist möjlighet att ”styra” tidningens innehåll. Miljöfrågan skulle bordläggas under pandemin enligt skribenten. Skribenten är Elisabeth Höglund som också anser att miljökamp innebär planhushållning och övergivande av det nuvarande kapitalistiska systemet. Det skulle naturligtvis vara bra om det var sant, men så medveten är inte miljörörelsen ännu.

Peters fråga om hur kommunisterna skulle lösa den kris som kapitalismen genomgår och fördjupats av pandemin besvaras. Kommunisterna kan inte lösa kapitalismens kris utan att avskaffa det kapitalistiska systemet och det ser vi inget läge för idag. Idag gäller kampen att försvara det arbetande folkets levnadsstandard och förhindra att den kapitalistiska krisens bördor övervältras på arbetarklassen i form av arbetslöshet och social nedrustning.

Vi fortsätter med att diskutera valet i USA. USA brukar framhävas som tekniskt innovativt, men de har inte lyckats räkna rösterna på en vecka, trots deras teknologiska innovationer. Vi konstaterar att vinnaren i USA-valet var monopolkapitalet och förlorarna är arbetarklassen. Varken Trump eller Biden kommer att vidta åtgärder som skulle gynna arbetarklassen. Arbetarklassen i USA måste ta upp kampen om den politiska makten och inte förlita sig på att borgarna kommer att genomföra deras intressen.

Organisera dig i det kommunistiska partiet, Sveriges Kommunistiska Parti.

Ring till studion, fredagar 18–19, telefon 040 43 70 70 om du vill fråga eller diskutera politik.

Mer om kommunisternas politik på skp.se och på Riktpunkt.nu

Glöm inte Kampfonden PG: 421 53 84-1 eller BG: 636-7080. Eller Swisha till nummer 123 557 00 15