Byggstrejk, utförsäkringar och religion

Religion är massornas opium

Categories :

Byggstrejk, utförsäkringar och religion är ämnen som tas upp i dagens program. Vi börjar med byggstrejken och konstaterar att byggföretagen slår vakt om möjligheterna man har till fiffel och svart arbetskraft. Även med alla avslöjanden som skett håller byggmonopolen fast vid ett system som står utanför verklig kontroll. Dessutom vill byggherrarna ensidigt kunna ändra på lönesystemet och ställa det utanför arbetarnas kontroll.

Försäkringskassan slår sig för bröstet och konstaterar, innan corona-pandemin, att sjukfrånvaron är historiskt låg. Det har skett en fyrdubbling av andelen avslag på ansökningarna om fortsatt sjukskrivning efter sex månader sedan 2015. Från 10 procent för fem år sedan till 40 procent hittills i år. De förödande konsekvenserna för sjuka människor blir allt mer uppenbara i takt med att fler människor drabbas. Ansvaret för sjuka vältras över på kommunerna. En av åtta som söker hjälp hos socialtjänsten är egentligen sjukskriven.

Vi fortsätter med en lyssnarfråga, hur ställer sig kommunisterna till religionen? Victor ger ett uttömmande svar och förklarar Karl Marx uttalande om religionen som ett opium för människorna. Vilket är konsekvent utifrån vår ideologi ”den historiska och dialektiska materialismen”. Och vi konstaterar att religionen är underordnad klasskampen, men är inte en privatsak i förhållande till partiet. Partiets ideologi är klart antireligiös och accepterar ingen idealistisk påverkan i sitt program. Det är en privatsak i förhållande till staten, ingen stat har rätt att påtvinga människorna någon religiös inriktning.

Organisera dig i det kommunistiska partiet, Sveriges Kommunistiska Parti.

Ring till studion, fredagar 18–19, telefon 040 43 70 70 om du vill fråga eller diskutera politik.

Mer om kommunisternas politik på skp.se och på Riktpunkt.nu

Glöm inte Kampfonden PG: 421 53 84-1 eller BG: 636-7080. Eller Swisha till nummer 123 557 00 15