Till kanoner och polis

Categories :

Diskussionerna kring regeringsbildningen fortsätter men det vi kan redan nu säga är att det finns punkter som man är tydligt överens om. En av frågorna gäller biståndet och dess utformning. Under decennier har det internationella biståndet till stor del fungerat som förtäckt industristöd alternativt till att betala tillbaka skulder till länder som faktiskt delar ut bistånd. Sverige är inget undantag. Den kommande regeringen vill däremot skära ner vilket kommer att drabba miljontals människor. Vart går pengarna?

Facklig kamp

Efter Sverigedemokraternas framgångar öppnar TCO upp för samtal med dem eftersom de kommer med stor säkerhet utgöra en del av regeringsunderlaget. LO:s förste vice ordförande Guovelin hyser liknande åsikter men gör det klart att det är endast socialdemokraterna som man samarbetar med. Är detta den korrekta taktiken eller bör den fackliga rörelsen mobilisera mer och snacka mindre?
Vi närmar oss en avtalsrörelse med stormsteg. Under valrörelsen så sades det inget om hur folk ska klara av att betala räkningarna. Sveriges ekonomi med över nio procent i inflation, räntehöjningar, galopperande elpriser och matpriser kommer att göra det svårare för det arbetande folket och pensionärerna att klara sig. I flera länder har arbetarklassen mobiliserats och krävt kraftiga löneökningar men i Sverige är det relativt tyst från en facklig byråkrati som annars brukar vara bra på att snacka.
Det man däremot inte kan beskylla den fackliga byråkratin för är senfärdighet. I Finland kommer man inskränka strejkrätten för att förhindra vårdpersonalen att kämpa till sig drägliga villkor. Måhända snegla de på sina svenska kamrater och insåg att här kan man lära sig något.

Maila oss på radio@kommunist.se
Mer om kommunisternas politik på skp.se och på Riktpunkt.nu
Stöd Radio Kommunist PG: 421 53 84-1 eller BG: 636-7080. Eller Swisha till nummer 123 557 00 15
Lyssna och gilla oss via Facebook