Radio Kommunist – om klassmedvetande

Categories :
”Varje politisk fråga kan kopplas till klass” är rubriken på en debattartikel publicerad på tidningen Arbetet. Artikeln är skriven av Amanda Johannesson från SSU i Malmö. Man kan inte göra något annat än instämma eftersom varje parti representerar ett klassintresse. Det existerar inte ett parti som kan representera alla klasser eftersom de har olika intressen. För att klargöra saken bör varje arbetare ställa sig vissa frågor och besvarandet kommer att avslöja vilken klass det Socialdemokratiska partiet representerar. Om all politik handlar om makt och all makt emanerar från ägandet, hur ser då Socialdemokraterna på denna fråga? Vill de utifrån program och praktisk verksamhet överföra detta ägande till arbetarklassen eller vill de att kapitalet ska ha rätt till att exploatera arbetet?
Det socialdemokratiska ledarskapet i den fackliga rörelsen verkar till stor del vara överens om att man inte ska jaga inflationen med för höga löneanspråk i lönerörelsen. Partiet i riksdagen hade inga problem att inskränka strejkrätten, försämra LAS, gå med i NATO och man hade inga problem att under de sista två åren styra med en moderat budget.
Vilken klass gynnar denna politik?
Det är frågor som Johannesson undviker att lyfta fram i sitt debattinlägg och allt hon som vana trogen varenda socialdemokrat brukar göra är att kritisera moderaterna.
Däremot har hon rätt i att klassantagonismen och förmögenhetskoncentrationen är något som man måste diskutera kontinuerligt. Frågan är om sossarna gör det.

Maila oss på radio@kommunist.se
Mer om kommunisternas politik på skp.se och på Riktpunkt.nu
Stöd Radio Kommunist PG: 421 53 84-1 eller BG: 636-7080. Eller Swisha till nummer 123 557 00 15
Lyssna och gilla oss via Facebook