Kamp för fred och socialism

Categories :

Kampen för freden har gått hand i hand med arbetarrörelsen. Men det har funnits tider där delar av arbetarrörelsen tagit ställning för en imperialist gentemot en annan. Det mest kända exemplet är första världskriget. Där den klassamarbetsvilliga vänstern trots högtidliga garantier kom att stödja kriget. Det ledde till en splitring som gäller fortfarande, reformister och kommunister. I Sverige har traditionellt arbetarrörelsen som helhet varit stark förespråkare för fred men är det så idag? Klassamarbete kan endast drivas i den riktning som kapitalet anser önskvärd.

Sedan slutet på 90-talet tog Sverige tydliga steg mot ett NATO-medlemskap. När kriget mot terrorismen blev den enda paroll som var tillåten såg vi hur landet började delta i imperialistiska äventyr.

Upprustning betyder krig

Ytterst få röster talar om fred idag och de som gör det anklagas för att gå utländska makters intressen. Istället har vi människor som säger att vi måste rusta upp för att försvara oss och att vi måste föra krig för freden. Istället för satsningar på skola och sjukvård skärs det ner för att vi ska producera bomber och granater. Det som blir kvar av välfärden är så pass undermåligt att folk känner att det är nog säkrast att ta en privat försäkring och de som idag, framför allt pensionärer och arbetslösa, inte har råd att betala den vanliga sjukhusräkningen och den eventuella medicinen hamnar på obestånd.

Kapitalet behöver krig

Samtidig som allt detta sker kommer rapport på rapport om hur världen slits i sönder av missbruket och skövlingen av vår planet. Alla påstås vara oroliga men ändå ser vi en accelererande process mot undergången. Våra folkvalda tävlar i att vara brutalast, vidrigast och förnedrande mot flyktingar och arbetare. Deras skicklighet har utvecklats till den grad att de är guldfavoriter i de kommande spelen i kategori korruption, rasism och hyckleri.

Svaret är kamp

Inför en sådan lägesbeskrivning finns det de som känner en enorm uppgivenhet. Kommunisterna har svaret. Kamp, kamp och åter kamp. Kamp för freden, kamp för miljön och kamp för människovärdet. Istället för defaitism ger vi hopp och istället för undergången kämpar vi för socialism. Kapitalet som är krigets och hatets bästa vän ersätts med arbetarklassens makt för en fredlig framtid.

Maila oss på radio@kommunist.se
Mer om kommunisternas politik på skp.se och på Riktpunkt.nu
Stöd Radio Kommunist PG: 421 53 84-1 eller BG: 636-7080. Eller Swisha till nummer 123 557 00 15
Lyssna och gilla oss via Facebook