Profiten, inte lönen driver inflationen

Categories :
Etiketter: , ,

Kommunisterna har alltid hävdat att påståendet om löner som inflationsdrivande är en myt som syftar till att arbetarklassen ska vara återhållsamma när det gäller lönerna. Ett exempel är LO: s broschyr ”Inflation – allt du behöver veta men aldrig vågat fråga om”, utgiven 2014. I broschyren står följande:

”Stigande löner är en av de starkaste drivkrafterna bakom inflation. När lönerna stiger måste företagen höja sina priser för att klara av den ökade kostnaden som löneökningen innebär, vilket leder till en ökad inflation. Risken för löneinflation är som störst i tider när det är väldigt hög efterfrågan på arbetskraft.”.

Krigsprofiter driver på inflationen

Inflationen från 70-talet och framåt beskrevs som lönedrivande och 1998 kom märket som skulle garantera låg inflation och reallöneökningar. Inflationen var snarare en kombination av höjda vinster, fast kronkurs och devalveringar som syftade till att öka bolagens profiter. Det här är något som kommunisterna hela tiden sagt. Nu har en rapport från Internationella Valutafonden (IMF) som Europeiska Centralbanken (ECB) ansluter sig till, kommit ut som landat i att det är kriget och bolagens ökade profiter som ligger bakom inflationen. Frågan som arbetarklassen ska ställa sig är, varför skulle vi hålla igen med våra löner och hur ska vi ta igen det i nästa avtalsförhandling?

Bostad en mänsklig rättighet

Boverket har föreslaget förändringar av bostadsregler som möjliggör att bygg- och hyres- och bostadsvärdarna kan bygga små bostäder utan fönster och med lågt i tak.

Så här skriver Kerstin Stigsson på Rikpunkt ”Boverkets förslag till förändringar – anpassning till den fascistiska ideologin?”:

”För kapitalistklassen är det en fördel att arbetarklassen och folket måste stå hukade i sina bostäder. De tycks anse att bostäder åt de maktlösa endast ska vara till för att sitta och sova i. Bostäderna ska göras så obekväma att ingen vill tillbringa en längre tid dessa boxar. Det innebär att de kan tillbringa mera tid på arbetet för att tjäna ihop kapitalistklassens förmögenhet.

Att fösa ihop folket och arbetarklassen i alltför små bostäder utan fönster för att kunna tjäna kapitalistklassen tillhör den fascistiska ideologin. Arbetarklassen och folket är, enligt fascismen, bara boskap och ska leva för att tjäna kapitalistklassen. ”

Maila oss på radio@kommunist.se
Mer om kommunisternas politik på skp.se och på Riktpunkt.nu
Stöd Radio Kommunist PG: 421 53 84-1 eller BG: 636-7080. Eller Swisha till nummer 123 557 00 15
Lyssna och gilla oss via Facebook