Israel har illegalt ockuperat Palestina i 75 år

Categories :
Etiketter: , ,

Fördömandena efter Hamas attacker har haglat in från politiker och journalister. De två huvudargumenten har varit, Israel är den enda demokratiska staten i regionen och de har rätt till att försvara sitt folk och territorium. Dessa argument är de som oftast hörs i den politiska debatten oavsett situationen. Båda är fel. Israel har illegalt ockuperat Palestina i 75 år. Det betyder att de inte har rätt till självförsvar utan tvärtom. Enligt internationella konventioner har palestinierna inte bara rätt utan också en skyldighet till att bekämpa ockupanten. Detta måste alltid vara utgångspunkten för diskussionen. Att använda påståendet om Israel som en demokrati i det här fallet faller på sin orimlighet. En sådan stat är i sådana fall skyldig till att hålla sig till de internationella konventioner som existerar något som Israel aldrig har gjort. Snarare är det så att Israel regelbundet bryter med alla konventioner för att fortsätta sin ockupation och kontinuerliga införlivning av palestinskt territorium genom terror, förtryck, handelsblockad och mord på civila.

Hårdare tag mot de kriminella

Sverige har de senaste åren drabbats av en stor våg av skjutningar och sprängningar där till och med oskyldiga har drabbats. Det har lett till en stor oro bland befolkningen som är befogad. Från ledarsidor och politiker har legio röster vrålat om hårdare tag mot de kriminella. Resultatet är att polis har fått kraftigt höjda anslag, fler anställda och ökade befogenheter. Trots det ökar bara problemen. Nu talas de vitt och brett att man ska använda militär för att patrullera gatorna, underrättelsetjänst ska bistå och utnyttjandet av ansiktsigenkänningsprogram, med andra ord sådant som man bruka säga att diktaturer använder sig av. Är verkligen gängkriminalitet en produkt av import det vill säga invandring eller är det så att det handlar om social utslagning där de som befinner sig längs nere i den kapitalistiska hierarkin fått det allt svårare att leva? Om det är så kan då allt fler repressiva metoder lösa problemen?

Maila oss på radio@kommunist.se
Mer om kommunisternas politik på skp.se och på Riktpunkt.nu
Stöd Radio Kommunist PG: 421 53 84-1 eller BG: 636-7080. Eller Swisha till nummer 123 557 00 15
Lyssna och gilla oss via Facebook