Kronisk bostadsbrist och dess följder

Categories :
Etiketter: , ,

Den kroniska bostadsbristen har lett till att bostaden blivit en handelsvara. Både banker, mäklare och fastighetsägare täljer guld på ockerhyror, en situation som verkar vara permanent. Det har inneburit att trångboddhet och ofrivilligt hemmaboende har utvecklats till norm. Detta i ett av de rikaste länderna i världen som tycker om att raljera om det goda samhället.

Allmännyttan plundrar hyresgäster

Något annat som skett är att de inkomster som de olika kommunala fastighetsbolagen genererar har utnyttjats för att täcka upp den kommunala budgeten brist på intäkter.  Olika event finansieras istället för att gå till att öka det kommunala beståndet och underhåll. Det finns med andra ord incitament för att de kommunala allmännyttiga bolag ska agera som de privata, istället för att vara en prispressare för att garantera att bostaden är en social rättighet gör man tvärtemot.

MKB i Malmö sticker ut  

De kommer att höja hyrorna med ca 10 procentenheter under två års tid med motiveringen att det är svåra tider, ett bolag som går med ett par hundra miljoner i vinst varje år. Efter flera års kritik lovade den nuvarande majoriteten att denna praxis var nu över. Trots det kommer man att fortsätta att ta ut pengar. Förklaringen är att uttaget är gäller retroaktivt, man tar ut pengar för de år som man inte tagit ut. Man kan med en sådan argumentation gå tillbaka till bolagets födelsedatum och börja räkna. Det är därför folk i allmänhet säger att politiker talar med kluven tunga.

Utbredd korruptionen i Sverige

Det här är ett exempel på hur utbredd korruptionen är i Sverige. Ett annat är i samband med de offentliga upphandlingar som sker i Sverige där man kan med all tydlighet kan se att det pågår en massa skumrask affär titt som tätt. Men eftersom vi lever i Sverige kallar man det inte korruption utan slarv med skattemedel.

Maila oss på radio@kommunist.se
Mer om kommunisternas politik på skp.se och på Riktpunkt.nu
Stöd Radio Kommunist PG: 421 53 84-1 eller BG: 636-7080. Eller Swisha till nummer 123 557 00 15
Lyssna och gilla oss via Facebook