Val i Ryssland

Categories :
Etiketter: ,

För en kort tid sedan hölls det val i Ryssland. Putin vann och det var inte oväntat. Sedan dess har olika analyser dykt upp. De flesta är överens om att det var ett massivt valfusk och hade det varit ett fritt val hade Putin fått knappt tio procent. Frågan är om det är sant eller som man idag brukar säga, fake news. För att förstå denna fråga måste man gå tillbaka i tiden, till slutet av Gorbatjov och kontrarevolutionens seger i Sovjetunionen samt den globala och ryska utvecklingen. Endast på detta vis kan vi förstå Putin och varför han sitter vid makten.

Marxismen är ett mäktigt analytiskt verktyg.

Marxismen är ett mäktigt analytiskt verktyg. Utgångspunkten är förståelsen för vad ett system är och lagbundenheten för detta specifika system, kapitalismen. Verktyget bortser från individen ser istället de reellt existerande motsättningar som finns i allmänhet och de som dyker upp och utvecklas i en historiskt konkret situation. De borgerliga verktygen för analys däremot utgår från rena bedrägerier och mörkande. Löst hopsatta abstraktioner som syftar till att dölja den egna borgarklassens intressen i allmänhet och i den konkreta situationen. Till sin hjälp har de professorer, filosofer men framför allt ”objektiva journalister” som berättar för oss hur ”demokratiska” vi är och hur fruktansvärda alla andra är som inte delar våra värderingar. Vad de i realiteten säger är alla som är emot oss är ett hot mot våra intressen. Exakt samma syn har varje borgarklass i sin kamp för att främja sin position på världsmarknaden. Det är därför varje enskild kapitalistiska stat är den mest demokratiska som existerar enligt deras professorer och ideologer samt ”objektiva journalister”. Hur kan man annars bedra arbetarklassen och få folket att ställa upp på den egna borgarklassens imperialistiska ambitioner?

Maila oss på radio@kommunist.se
Mer om kommunisternas politik på skp.se och på Riktpunkt.nu
Stöd Radio Kommunist PG: 421 53 84-1 eller BG: 636-7080. Eller Swisha till nummer 123 557 00 15
Lyssna och gilla oss via Facebook