Fem förlorade år för arbetarklassen

Categories :

För fem år sedan var det val till Europaparlamentet. Då ställde kommunisterna upp för första gången i svensk historia. Nu har fem år gått och kommunisterna ställer upp igen. Under dessa fem år har mycket hänt. Vi har upplevt de hårdaste åren på länge, med skenande elpriser, sjunkande reallöner, pandemi och levnadsomkostnader som blir allt tyngre.

Krig och krigsprofiter

Kriget har blivit en verklighet på ett sätt som många inte kunde föreställa sig för fem år sedan och på flera ställen riskerar nya krig att bryta ut. Detta gynnar krigsindustrin, vars profit mångdubblats de senaste åren, inte minst för att de passar på att höja priserna när efterfrågan höjs!

Borgarnas hyckleri

Utvecklingen och krigen visar också kapitalismens totala hyckleri, där man i den ena stunden godkänner det israeliska folkmordet i Gaza men i den andra fördömer den imperialistiska invasionen av Ukraina. Orden som kapitalet använder är ihåliga och uttrycker inte annat än kapitalets intressen.

Miljöförstöring

Samtidigt som allt detta sker pressar den mer eller mindre ohämmade exploateringen av naturresurser vår existens allt hårdare. Vi ser med våra egna ögon och känner med våra egna kroppar hur vårt klimat förändras och på nyheterna ser vi hur det leder till katastrof efter katastrof runt om i världen. Risken för krig, för fattigdom och för miljökatastrofer har blivit vår nya verklighet.

Krisen är kapitalismen

Kapitalismens själva grund är tillväxten. Den ständiga tillväxten. Varje företag måste växa eftersom varje konkurrent växer. Det är omöjligt att ställa sig vid sidan av och nöja sig, för då tar konkurrenterna större marknadsandelar och det företag som slappnade av blir utslaget. Kapitalismen är obarmhärtig och kan inte stanna.

EU – kapitalisternas allians

Det finns bara ett mål som EU arbetar efter och det är stärkandet av de egna kapitalisternas positioner i deras kamp mot dels konkurrenterna, som slutit och sluter sig samman på liknande sätt, och dels det arbetande folket i varje land som i varje land kräver och behöver bättre livsvillkor men istället ständigt får det sämre.

Lösningen är socialismen

Maila oss på radio@kommunist.se
Mer om kommunisternas politik på skp.se och på Riktpunkt.nu
Stöd Radio Kommunist PG: 421 53 84-1 eller BG: 636-7080. Eller Swisha till nummer 123 557 00 15
Lyssna och gilla oss via Facebook