Protester mot oljepriser och kontrarevolutionen i Sovjet 30 år


Categories :

”Att säga det inte kommer att finnas något Sovjetunionen i morgon, det skulle för oss betyda att solen inte kommer att stiga upp i morgon”, sa ledaren för den kubanska revolutionen, Fidel Castro, i en intervju. Denna fras fångar verkligen känslorna hos miljontals kommunister och andra progressiva människor runt om i världen, som förstod att störtandet av socialismen och Sovjetunionens upplösning skulle innebära en stor social tillbakagång för arbetare över hela världen. Detta var också fallet inom Sovjetunionen. Men tyvärr förstods det inte av alla som kallade sig kommunister, i många partier hyllades Gorbatjov som en ”förnyare” av socialismen dock inte av vårt parti som då bar namnet APK.

Det är uppenbart att störtandet av socialismen i Sovjetunionen gjordes med understöd av imperialismen och opportunismen i delar av den världskommunistiska rörelsen från ”insidan och uppifrån”, i den meningen att denna utveckling främjades av ledningen för Sovjetunionens Kommunistiska parti (SUKP).

Hårda tag i protesternas Kazakstan

Kazakstans regering har avgått efter att folket reagerat på försök att höja bränslepriserna i landet. Protesterna har varit kraftiga över hela landet och flera regeringsbyggnader har stormats och undantagstillstånd har utlysts.

I centrum för protesterna finns landets stridbara oljearbetare. Och det var i just oljestaden Zhanaozen i de södra delarna av landet som protesterna först började. Omedelbart efter att prishöjningen tillkännagavs mobiliserade man till protester. Ledande var oljearbetarna – och det var inte första gången som de gick i täten. Bara för tio år sedan sköts minst 14 oljearbetare ihjäl av polisen när de strejkade.

Protesterna i landet spred sig denna gång snabbt. Redan den andra januari var protesterna ett faktum i landets största stad Almaty. Polisen reagerade med repression och grep över 200 demonstranter. Trots detta kunde de inte stoppa protesterna, som inte bara riktar sig mot höga bränslepriser, utan mot en allmän prisökning och en ökning av fattigdomen i landet.

Vårt telefonnummer till studion är 040 69 28 384, ring om du har frågor eller synpunkter eller mejla radio@kommunist.se

Mer om kommunisternas politik på skp.se och på Riktpunkt.nu
Glöm inte Kampfonden PG: 421 53 84-1 eller BG: 636-7080. Eller Swisha till nummer 123 557 00 15