NATO och Erdogan

Categories :
Etiketter: ,

Det är nu bekräftat att Erdogan vunnit presidentvalet i Turkiet. Det finns nu stora förhoppningar att från svenskt håll att Turkiet nu ska sluta att stoppa Sveriges medlemsansökan gällande NATO. Tillsammans med USA: s president Biden vill man sätta så stor press som möjligt på Erdogan framför allt genom att man ska öppna upp för vapenimport av F-16 plan.

Kluvna liberaler

Den gängse liberalen kännetecknas av vissa karaktäristika drag. En av dessa är att man är ofta materialist när det gäller naturvetenskapen men idealist när det gäller sociologin. Man gör en analys som bygger på yttre fenomen, isolerade från den övriga materiella verkligheten och därmed blir språkbruket väldigt förenklat. Haranger som jämlikhet, demokrati och diktatur blir nu legio i texter. Detta kan vi se när det gäller frågan om Erdogan men också Putin. Istället för kälkborglig moralism använder sig kommunisterna av andra analytiska verktyg som innebär att man studerar hela samhället utifrån rörelselagen det vill säga hur processer utvecklas och det är något som Radio Kommunist kommer att göra idag.

Terrorlagar skall lösa kapitalets kollaps

Den nya terrorlagstiftningen har nu vunnit laga kraft. Det innebär att det är förbjudet enligt justitieminister Strömmer (M)att ”främja, stärka eller understödja” en terroristorganisation. I detta ingår till exempel att anordna aktiviteter, ta hand om utrustning, sätta upp läger, ordna möteslokaler, administrera bostäder, passa barn, laga mat eller ansvara för transporter. Det blir också straffbart att finansiera deltagande i en sådan organisation. Lagstiftning bygger på följande rekvisit att en person dömas för terroristbrott om ”gärningen allvarligt kan skada ett land eller en mellanstatlig organisation”, och där gärningen begås i avsikt att, bland annat, ”otillbörligen tvinga [dessa] att vidta eller att avstå från att vidta en åtgärd”, eller ”allvarligt destabilisera eller förstöra [deras] grundläggande politiska, konstitutionella, ekonomiska eller sociala strukturer”. Vi kan tydligen se att i praktiken kan vilken organisation som helst nu bli terrorklassad. Frågan är vad betyder detta för framtiden och de olika sociala rörelser som går till aktion mot det bestående?

Maila oss på radio@kommunist.se
Mer om kommunisternas politik på skp.se och på Riktpunkt.nu
Stöd Radio Kommunist PG: 421 53 84-1 eller BG: 636-7080. Eller Swisha till nummer 123 557 00 15
Lyssna och gilla oss via Facebook