Moncada 70 år

Categories :

Den 26 juli 1953 angrep ett hundratal rebeller en militär kasern i staden Santiago de Cuba på Kubas södra kust. Attacken misslyckades men blev ändå startskottet för den rebellrörelse som sex år senare besegrade den kubanska diktatorn Batista.

Kuba har i över 60 år bidragit till att göra världen mänskligare och bättre. Landet skickade soldater till Angola för att med vapen i hand bekämpa apartheid-statens offensiv och de kubanska läkarna, som åkt jorden runt för att hjälpa världens fattiga, har gjort en insats som inte går att sammanfatta med ord. Det måste vi försvara.

Kuba har i över 60 år försvarat sina landvinningar och trots en fientlig omvärld som tvingat till eftergifter har landet kunnat bibehålla många av de framsteg man gjort.

Kuba, kapitalets hatobjekt

För att de vågat göra det har de mötts av hat från hela den kapitalistiska världen. Den amerikanska blockaden mot landet har kostat hundratals miljarder och den har saboterat den kubanska ekonomin på ett ofattbart sätt. Trots det, så har det lilla Kuba en lägre spädbarnsdödlighet och en högre medellivslängd än det rika och mäktiga USA.

Det säger en hel del. Inte bara om det kubanska folkets principfasthet. Utan också om socialismens möjligheter. Tanken svindlar: vad vore möjligt med en annan värld? Med en socialistisk värld?

Vad det lilla Kuba har gjort är stort, större än vad många kan föreställa sig. Det är en inspiration för hela världens fattiga befolkning, som längtar efter ett bättre liv.

Kapitalisterna lever på bidrag

Kan kapitalet existera utan bidrag från samhället och en stark stat? Det finns många borgerliga profeter och partier som argumenterar för en form av Laissez-faire – kapitalism men trots det ser vi hur stat och kapital mer och vävs samman samt att kapitalet får en större och större andel av skatteintäkterna. Lyssna på Radio Kommunist för att få förklaringen.

Maila oss på radio@kommunist.se
Mer om kommunisternas politik på skp.se och på Riktpunkt.nu
Stöd Radio Kommunist PG: 421 53 84-1 eller BG: 636-7080. Eller Swisha till nummer 123 557 00 15
Lyssna och gilla oss via Facebook